„Jadłodzielnia WSG – Karmnik” pół roku radości z dzielenia!
Od kilkunastu lat Wyższa Szkoła Gospodarki prowadzi działania społecznie zaangażowane (m.in. Projekt OKOLica 2.0, Nic o Nas Bez Nas, PAMON itp.), dzięki którym możemy na bieżąco diagnozować problemy i potrzeby społeczne nie tylko naszych najbliższych sąsiadów ze Śródmieścia i Centrum Bydgoszczy, dlatego bardzo zależało nam, żeby w praktyczny sposób wdrażać ideę foodsharingu – dzielenia się, a nie marnowania jedzenia. Jadłodzielnia WSG funkcjonuje już pół roku - kiedy otwieraliśmy ją w marcu była to pierwsza tego typu inicjatywa w Bydgoszczy.
Bardzo cieszy nas fakt, iż przez te kilka miesięcy pracy Jadłodzielni widzimy, że tego typu miejsce na mapie Bydgoszczy było i jest bardzo potrzebne. Codziennie odwiedza nas kilkadziesiąt osób (zarówno indywidualnych jak i firm), którzy zapełniają Jadłodzielnię jedzeniem – pozostawiona żywność znika błyskawicznie, a odbiorcami są mieszkańcy miasta nawet z dzielnic bardzo od Centrum oddalonych.
Cieszymy się, że osób dzielących się jest coraz więcej a idea foodsharingu stała się doskonałym pretekstem do podejmowania kolejnych społecznie zaangażowanych inicjatyw w Bydgoszczy. Cieszymy się, że idea czynienia dobra oraz pomocy potrzebującym tak dobrze przyjęła się w maleńkim fragmencie dotyczącym jednej z najważniejszych potrzeb ludzkich jakim jest jedzenie i co najważniejsze przekazywana jest dalej bez względu na wiek i status społeczny.
Dziękujemy, że przez te pół roku byliście i jesteście z nami!
Dziękujemy wszystkim którzy angażują się w życie Jadłodzielni – szczególnie tym , którzy dzielą się nawet najmniejszą porcją jedzenia!
Dziękujemy za Wasz czas poświęcony dla innych!
Dziękujemy, że dzięki Wam to miejsce stało się ważne i nadal się rozwija!
Pracujemy dalej by dobra było coraz więcej!
Zespół Jadłodzielni WSG – Karmnik