Smak tradycji i tradycja smaku
Data publikacji: 14.12.2010

drukuj    poleć stronę

zobacz film

Instytut Kulturoznawstwa Wy?szej Szko?y Gospodarki ju? po raz trzeci zorganizowa? konkurs na szopk? bo?onarodzeniow?. W tym roku propagowany by? styl ekologiczny, który przejawia? si? zarówno w tematyce, formie, jak i tworzywie, z którego zosta?y wykonane. Ide? organizatorów przed?wi?tecznych wydarze? by?o odtwarzanie i popularyzacja najpi?kniejszych bo?onarodzeniowych tradycji w naszym regionie. W konkursie wzi?li udzia? zarówno najm?odsi, jak i troszk? starsi uczestnicy zaj?? prowadzonych przez regionalne instytucje kultury. Szopki by?y ekologiczne, wszyscy w?o?yli wiele trudu i serca w ich zrobienie. Uwag? przykuwa?a m.in. szopka zrobiona w s?oiku oraz makaronowa stajenka bo?onarodzeniowa. 

Równolegle odby? si? pi?ty konkurs na najpi?kniejszy oraz najbardziej oryginalny stó? wigilijny. W konkursie wzi?li udzia? studenci Wy?szej Szko?y Gospodarki, specjalizuj?cy si? w zarz?dzaniu gastronomi?, dietetyk?, hotelarstwem i studenci kulturoznawstwa oraz uczniowie szkó? ponadgimnazjalnych z województwa kujawsko-pomorskiego, pomorskiego, warmi?sko-mazurskiego i wielkopolskiego. 

Komisja konkursowa, której zadaniem by?o wy?onienie zwyci?zców, d?ugo obradowa?a, aby wybra? wyró?niaj?cy si? stó?, poniewa? wszystkie robi?y wra?enie. Ostatecznie wygrali uczniowie Zespo?u Szkó? Ponadgimnazjalnych nr 2 z Inowroc?awia. Poza tym wyró?nienia trafi?y do szkó? z Elbl?ga, Bydgoszczy oraz Sk?pego. Wszystkim nagrodzonym zespo?om gratulujemy.

Integraln? cz??ci? obu konkursów by? „Jarmark bo?onarodzeniowy”, podczas którego swoje kulinarne wyroby zaprezentowa?y Ko?a Gospody? Wiejskich z województwa kujawsko-pomorskiego, Miejski O?rodek Kultury z Bydgoszczy oraz zaproszeni indywidualni wystawcy.

Go?ciem specjalnym by? Marcin Budynek, mistrz kulinarny programu "Kawa czy Herbata". Przygotowa? pokaz gotowania potraw wigilijnych. Szczególne wra?enie zrobi?o danie popisowowe naszego go?cia, czyli sandacz w maku. Wszyscy zebrani na pokazie go?cie mogli degustowa? przygotowane tego dnia potrawy i dania.



« cofnij
WSG MBA - Szkoła Biznesu MSP studia łączone Studia i niepełnosprawność Rekrutacja podyplomowe rekrutacja LIPIEC 2013 40plus Ochrona pacjenta AUTOCAD AUTODESK
WSG w gwarach
MBA szkoła biznesu